默認 简体 繁體

5/27/2009

主教猜謎語

今日上午神父每月小避靜,避靜後到教區中心神父飯聽食飯。
 
食飯嗰陣陳主教經過我哋幾個神父嘅飯枱,一位神父對陳主教話:「主教!主教!陳神父有謎語俾你猜呀!」
 
陳主教停低,笑咪咪咁聽住我講,我話:「主教!猜一樣文具,呢樣文具全港,甚至全世界天主教徒唔應該用,教區機構、學校、聖堂都唔應該用。」陳主教繼續笑咪咪 ,想咗一陣,答話「擦子膠!」大家說:「唔係!」佢又笑住估:「鉛筆刨!」大家又話:「唔係!」..........主教猜唔到,一個神父對佢話:「係釘書機呀!」陳主教笑笑口,自言自語:「釘書機?啊!釘書機?點解釘書機呀?」另一個神父話:「你呀!樞機呀!」陳主教好有趣咁笑笑口自言自語:「呵呵!釘書機!」跟住喺我後面行過,向我背脊用巨掌猛力「祝福」咗一下!
BigEyes   3:44:57 PM 
本文引用通告(trackback)URL:

5/28/2009

XDDD
 
下次你見到佢請佢祝福埋你隻腳嘛…
bigstonehk   Email  Web  09:00

5/29/2009

前幾天,有個義工同我講,因她已開始放暑假。她表示放假其中一個活動是上網,看你個BLOG呀!!!
renay   Email  Web  10:59

Renay, 你應該叫佢睇我嘅 facebook ,因為多啲嘢睇!但係又可能會影響呢個 bolg 嘅收視率!
BigEyes   Email  Web  11:29

聽同事講,有好多非教友、中學生、小學生都是你Blog常客來的...不要叫他們失望啊!!!
renay   Email  Web  16:28